230 poze   72016 vizite
Albume
01 despre noi02 conditii de cazare03 foto locatii - photo locations04 pensiune pentru animale05 pensiune felina05 pensiune pentru pisici06 pensiune canina06 pensiune pentru caini1 about us2 accommodation for3 hostel for animals4 hostel for cats5 hostel for dogs6 contact7 RASE DE CAINIAffenpinscherAirdale terrierAkita InuAlaskan Klee KaiAmerican FoxhoundAmstaffAnatolian SheperdBassetul BleuBeagleBeauceronBedlington TerrierBergamascoBichon BolognezBichon friseBichon HavanezBichon MaltezBloodhoundBobtailBorder CollieBorder terrierBoston TerrierBoxerBrac germanBriardBull TerrierBulldog americanBulldog FrancezBullmastiffCainele de Cireada AustralianCane CorsoCavalier King Charles SpanielChihuahuaChow-ChowCiobanesc Alb ElvetianCiobanesc AustralianCiobanesc Belgian GroenendaelCiobanesc Belgian MalinoisCiobanesc Belgian TervuerenCiobanesc de BernaCiobanesc de PirineiCiobanesc GermanCiobanesc IslandezCiobanesc OlandezCiobanescul de ShetlandCocker AmericanCocker SpanielDalmatianDobermannDog ArgentinianDog de BordeauxDog GermanEnglish PointerEnglish Springer SpanielField SpanielFila Brasileiro - Mastiff BrazilianGolden RetrieverGordon SetterGriffonHusky SiberianIbizan HoundIrish Water SpanielJindo - cainele coreeanKomondorKuvaszLabrador RetrieverLeonbergerLhasa ApsoMalamut de AlaskaMastiff NapoletanMastiff TibetanOgar afganOgar rusescOtterhound Copoiul pentru vidrePapillonPekinezPeruvian Hairless DogPinscher GermanPinscher PiticPit BullPomeranianPresa CanarioPudelPugPuliRhodesian RidgebackRottweilerSaint BernardSamoyedSchnauzer PiticSchnauzer UriasScottish TerrierShar- PeiShih tzuSpitz finlandezStaffordshire Bull TerrierTeckelTerra NovaTerrier AustralianTerrier IrlandezTerrier RusescToy Fox TerrierViszlaWelsh TerrierWest Highland White TerrierWhippetYorkshire TerrierZ RASE DE PISICI Z   Abisiniana   Albastra de Rusia   American Curl   Angora Turceasca   Balineza   Birmaneza   Bobtail American   Bobtail Japonez   Bombay   Braziliana cu par scurt   British Shorthair   Burmeza   Chartreux   Norvegiana de padure   Ragdoll   Siameza   Sphynx   Tonkineza

membru din 5 mai 2009

British Shorthair

British shorthair, o felina de plus cu un caracter afectuos si echilibrat, a supravietuit persecutiei religioase si celor doua razboaie mondiale. Nu numai ca aceste pisici robuste au supravietuit, dar ele si-au si castigat constant admiratori in intreaga lume. Pisicile British shorthair sunt companioanele perfecte cu care va puteti petrece dupa-amieze linistite savurand un ceai in intimitatea caminului dumneavoastra. Aceste feline inteligente si rafinate nu va vor deranja sau plictisi cu conversatii insistente, dar va trebui sa le scuzati daca isi vor lasa un fir de par sau doua pe canapea.
Cuvintele care descriu cel mai bine British shorthair-ul sunt calm, aristocratic, inteligent, tacut si independent.


Istoricul si ogirinea
British shorthair dainueste, intr-o forma sau alta, de multi ani. Pisica British shorthair a luat nastere in Marea Britanie in acelasi mod cum s-a intamplat cu American shorthair in America. Desi fenicienii au introdus pentru prima data pisicile domestice in Anglia, romanii sunt responsabili pentru raspandirea si impamantenirea acestora in perioada in care acestia au invadat insulele britanice acum 2000 de ani in urma. Atunci cand romanii au cucerit si au transformat in colonii alte tinuturi, ei si-au adus si pisicile pentru a controla populatiile de rozatoare si pentru a le servi drept companioni. In cele din urma, romanii au fost evacuati din insule, dar pisicile pe care le adusesera cu ei au ramas.
Cu toate acestea, timpuri tulburi le erau rezervate pisicilor British shorthair. Aceste pisici au trait intr-o perioada de-a dreptul urata incepand de la jumatatea secolului al XIII-lea cand diferite grupari religioase ucideau pisicile datorita asa-zisei lor legaturi cu diavolul. Adunarile de purificare era tinute in locurile unde pisicile erau stanse laolalta si ucise, iar ceremoniile rituale aveau menirea de a alunga raul prin uciderea acestor pisici.
Chiar si dupa ce persecutiile au incetat, oamenii tineau pisicile, in principal, pentru calitatile lor de prinzatori de soareci si mai putin ca si animale de companie. Pisicile isi duceau traiul pe aleile, in gradinile, grajdurile, hambarele, gospodariile si in hanuri castigandu-si simpatia ca prinzatori de soareci neintrecuti.
Totul s-a schimbat in anii 1800. Harrison Weir, un artist faimos care este considerat parintele „Cat Fancy”, a fost primul care a vazut in British shorthair mai mult decat un prinzator de soareci de casa. Vestita expozitie felina a lui Weir de la Crystal Palace din Londra in 1871 a marcat inceputurile epocii moderne a Cat Fancy, aducand dupa sine si o crestere a popularitatii acestei rase. La sfarsitul secolului al XIX-lea, detinerea pisicilor din rasa pura a devenit un principiu de baza, astfel ca pisicile British shorthair ajunsesera sa fie respectate si apreciate. Pisicile British shorthair albastre, denumite British blue, erau in mod special apreciate asa cum se intampla si in zilele noastre.
Cat ai zice peste, popularitatea rasei s-a diminuat in momentul in care crescatorii de pisici au devenit interesati de pisicile exotice cu parul lung ca persanele si angorele turcesti. Mai mult, cele doua razboaie mondiale au diminuat atat numarul cat si entuziasmul crescatorilor britanici. La sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial, British shorthair-ul ajunsese o rasa in pericol de disparitie. Numai prin incrucisarea putinelor pisici de British shorthair ramase cu pisici din alte rase ca persanele, albastrele de Rusia, burmezele si Chartreux, rasa a putut fi salvata.
Desi pisicile British shorthair au fost importate in America de Nord inca de la inceputul anilor 1900, crescatorii americani nu au devenit interesati de rasa pana in anii 1960. In 1967, American Cat Association a fost prima organizatie care i-a acordat statutul de membra sub denumirea de British blue. Cat Fanciers’ Association i-a recunoscut statutul de membra in 1980 sub denumirea de British shorthair, asa cum este recunoscuta de toate asociatiile nord americane de astazi. In 2001, British shorthair-ul s-a situat pe locul al 18-lea din totalul celor 40 de rase recunoscute de CFA.
Astazi, British shorthair-ul este recunoscut de urmatoarele asociatii si organizatii internationale: American Association of Cat Enthusiasts (AACE), American Cat Association (ACA), American Cat Fancier's Association (ACFA), Canadian Cat Association (CCA), Cat Fanciers' Association (CFA), Cat Fanciers' Federation (CFF), National Cat Fanciers' Association (NCFA), The International Cat Association (TICA), United Feline Organization (UFO), FiFe (Federation Internationale Feline) si AFR (Asociatia Felina Romana).

Aspectul exterior si dimensiunile

Pisica British shorthair de astazi este considerata o pisica de talie mare, compacta si puternica cu un torace lat si membre scurte si puternice. Labele sunt puternice si rotunde. Capul masiv este rotund si se ataseaza de un gat scurt si gros. Fata prezinta liniile osoase rotunjite, iar botul si barbia sunt bine dezvoltate. Urechile de dimensiuni moderate sunt bine distantate, incadrandu-se in conturul capului. Ochii sunt mari, rotunzi si de culoare aurie, albastra sau verde, iar nasul lat este usor inclinat din profil. Obrajii plini si voluminosi dau impresia ca pisica zambeste permanent. Coada este lunga, groasa, dar varful acesteia nu trebuie sa fie ascutit, ci rotunjit. Dupa cum va puteti imagina, impresia de ansamblu este cea a unui ghem. Aceste pisici se maturizeaza foarte lent, atingand maturitatea corporala in jurul varstei de 5 ani.

Desi albastru este inca cea mai frecvent intalnita culoare, British shorthair-ul se gaseste intr-o multitudine de culori si modele care se potrivesc oricarui decor. Toate culorile si desenele sunt acceptate exceptie facand cele care sugereaza hibridizarea, ducand la culorile ciocolatiu, lavanda, modelul siamezelor sau ale acestora cu alb. In Anglia, de exemplu, sunt acceptate si acestea.

Blana British shorthair-ului lucioasa, neteda, de textura plusului nu trebuie sa fie moale. Puful profund si des face ca blana sa para departata de corp. Desimea blanii se modifica in functie de sezon, fiind cea mai deasa in timpul lunilor de iarna.

Pisica British shorthair adulta poate atinge o greutate corporala in jur de 4-6 kg la femela si de 6-8 kg la mascul.


Personalitatea

Pisicile British shorthair sunt tacute, increzatoare, cu un usor temperament britanic, in special atunci cand faceti prima data cunostiinta cu ea. Crescatorii britanici descriu British shorthair-ii ca pisici mai putin active si mai putin expansive. Cu toate acestea, odata ce se familiarizeaza cu dumneavoastra sunt afectuoase fara sa fie insistente si jucause fara sa fie exagerate. Din punct de vedere vocal, sunt tacute, dar compenseaza aceasta tacere cu un tors puternic si prelung.

Pisicilor din aceasta rasa le face placere sa-si urmareasca companionii umani favoriti dintr-o camera in alta pentru a fi la curent cu toate activitatile din casa. Se vor bucura intotdeauna daca sunt „provocate” la joaca de catre prietenii lor umani, dar vor savura si momentele linistite, de asemenea. Fata de unele rase care tanjesc dupa o atentie constanta, British shorthair-ului ii place sa fie singur pentru anumite perioade. Din acest motiv, ele sunt o alegere buna pentru persoanele care-si petrec o buna parte din zi departe din casa.

Ceea ce trebuie sa stiti este ca pisicile British shorthair nu vor fi niciodata pisici de salon. Ele prefera mai degraba sa se alature dumneavoastra pe canapea, sa se covrigeasca pe picioarele dumneavoastra decat sa se cuibareasca in poala dumneavoastra.


Relatiile cu familia si casa

British shorthair-ul este o felina prietenoasa si toleranta, acceptand cu usurinta poznele copiilor si dovedindu-se o companioana ideala pentru acestia. Cu toate acestea, ea isi va crea o legatura mult mai puternica cu copiii de varste mai mari sau cu adultii care sunt dispusi sa-i respecte tabieturile si clipele de singuratate. Se intelege bine si cu alte animalute de casa, chiar si cu cainii mai ales daca creste alaturi de acestia. Atunci cand vine vorba de joaca, pisica British shorthair va face pace si cu cel mai temut dusman.

Fata de alte pisici de rasa, British shorthair-ul nu este o pisica sperioasa. Nu o deranjeaza prezenta musafirilor atata timp cat acestia se multumesc sa o admire de la distanta. Se adapteaza usor oricarui habitat indiferent de suprafata acestuia, dar prefera viata in casa.


Aspecte particulare

Ingrijirea British shorthair-ului este facila. Datorita pufului sau des, o pieptanare meticuloasa o data pe saptamana, timp de 5-10 minute cu un pieptan din metal inoxidabil este recomandata. Cu toate acestea, crescatorii va vor recomanda ca macar pe timpul perioadelor de naparlire, primavara si toamna, sa va periati pisicuta in fiecare zi pentru a o mentine frumoasa si pentru a preveni formarea paturelelor de par oriunde se va aseza. Imbaierea British shorthair-ului se va efectua numai cand este absolut necesar sau daca urmeaza sa fie prezentata in expozitii.


Boli si afectiuni curente

British shorthair-ul de astazi, ca si stramosii lui, este o rasa robusta si rezistenta. Una dintre problemele majore este sindromul de slabiciune progresiva al pisoilor determinat de o incompatibilitate a grupelor sangvine. In populatia de pisici domestice imperecheate la intamplare, acest sindromul nu este intalnit foarte des, intrucat grupa sangvina B este foarte rara (mai putin de 10% din pisicile domestice au grupa sangvina B). Totusi, anumite rase pure ca British shorthair au un procentaj mai mare de exemplare cu grupa B. Conform unui studiu, aproximativ 50% din pisicile British shorthair din America au grupa sangvina B. Pisicile cu grupa sangvina B imperecheate cu masculi cu grupa sangvina A dau nastere pisoilor atat cu grupa sangvina A, cat si celor cu grupa sangvina B. Pisoii cu grupa sangvina A sunt nascuti aparent sanatosi, dar ulterior slabesc rapid si mor in decursul a 24-72 ore de la nastere. Crescatorii isi selectioneaza pisicile pentru a preveni imperecherea exemplarelor de grupe sangvine diferite.

De asemenea, British shorthair-ul este predispus obezitatii si gingivitei. Din acest motiv ar trebui sa beneficieze de controale stomatologice o data pe an si de ingrijiri speciale (detartraj, periaj dentar profesionist) atunci cand este necesar. Hranirea acesteia cu hrana granulata de buna calitate o va ajuta sa-si mentina dintii curati, dar ingrijirea dentara suplimentara este adesea necesara pentru a-i intretine dantura in perfecta stare de sanatate.

Un avantaj, daca se poate spune asa, al cresterii unei pisici din rasa British shorthair este incidenta scazuta, in comparatie cu alte rase de pisici, a bolilor cardiace si hepatice.

Masculii, ca in cazul oricarei alte rase de pisici, nu sunt feriti de sindromul urologic felin (formarea de pietricele la nivel renal sau vezical), motiv pentru care trebuie avuta o atentie sporita asupra alimentatiei si a aparitiei eventualelor dificultati de urinare.

Ideal este ca dupa varsta de 6-8 ani, chiar daca aveti un exemplar sanatos, sa-i faceti un control de rutina si cateva investigatii (ecografie, radiografie, analize de sange si urina) pentru a depista din timp eventualele sensibilitati si pentru a incerca remedierea acestora printr-o alimentatie corespunzatoare sau cu ajutorul unui tratament adecvat.

Speranta medie de viata a British shorthair-ului este de 10-14 ani.
British Shorthair
British Shorthair

Comentarii album • 1
SongYeon 15 septembrie 2011  
draguta
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.